Articol scris de Iulia Somoiag.
Privind în urmă, constat diferența între modul prin care oamenii învățau și se dezvoltau în trecut, față de prezent. Poate că v-ați lovit de nenumărate ori de prejudecățile celor vârstnici sau chiar ale părinților, care condamnau utilizarea calculatorului, implicit a Internetului. Ne sfătuiau să petrecem mai mult timp în biblioteci sau să participăm la activități care nu implică tehnologie. Însă lucrurile s-au schimbat și trebuie să ținem pasul.
Trăim în secolul vitezei, al agitației, dar mai mult decât atât, al Internetului. Voluntar sau nu, suntem conectați la mediul online aproape non stop. De ce să nu îl folosim în avantajul nostru? Iată câteva site-uri online care îți pot veni oricând în ajutor și prin care te poți dezvolta:
1. Google
Cel mai utilizat motor de căutare și principala sursă de informare, Google ne oferă aproape orice. Până la urmă, nu informandu-ne ne perfecționăm cel mai mult? Poate dorești să afli știrile, să citești o carte sau ai nevoie de niște cursuri de aprofundare. Un search pe Google și e ca și făcut.
Cu toate astea, compania americană nu s-a oprit aici. Aceștia au dezvoltat și câteva aplicații care ne fac viața mai ușoară. Cele mai cunoscute sunt: Google Earth, Google Maps, Google Translate, Google News sau Gmail.
2.YouTube
Cu toții am vizionat un videoclip, un filmuleț amuzant sau chiar un serial pe YouTube, însă trebuie ținut minte faptul că site-ul poate fi mai mult decât atât. Aici se găsesc nenumărate tutoriale care te ajută să te perfecționezi în tot ce vrei. Poate nu reușești să te descurci cu pachetul Microsoft Office sau vrei să înveți să utilizezi Adobe Photoshop. Pe YouTube găsești informațiile de care ai nevoie. Domeniile sunt variate și îți poți dezvolta aproape toate abilitățile.
3. WordPress
Dacă îți place să scrii, dar nu te simți pregătit pentru o carte, deschide-ți un blog. Mai mult decât o modă, este un mod de a comunica, de a te remarca și, de ce nu, de a face bani. Nu îți trebuie cine știe ce experiență de scris, te poți perfecționa pe parcurs. În schimb, trebuie să vrei. WordPress este cea mai utilizată platformă de acest gen și ai posibilitatea de a-ți crea un site personalizat, astfel încât să te reprezinte.
Dacă totuși decizi că nu te multumește, trebuie să știi că mai ai și alte opțiuni: Blogspot, Tumblr, o rețea care facilitează distribuirea fotografiilor, filmulețelor și citatelor, Weblog, Blogger etc.
4. Duolingo
Acest site te ajută să înveți o limbă străină și e chiar ușor. Cu un design simplu și foarte bine structurat, Duolingo e perfect pentru a începe să studiezi franceza, germana, portugheza sau ce limbă străină îți dorești. Singur dezavantaj este că trebuie să stăpânești destul de bine engleza. Aici găsești toate informațiile despre gramatica limbii pe care ai ales-o, totul se desfășoară progresiv și poți asculta pronunția cuvintelor. Nu-i așa că deja ai chef să studiezi?
5. Facebook
Deși este o rețea de socializare, fenomenul Facebook a luat proporții covârșitoare, așadar îmi este imposibil să îl ignor. Pagina personală a devenit o carte de vizită, iar aceasta nu mai are doar funcția de a facilita contactul cu prietenii și apropiații. La fel că și Google, pe Facebook găsim aproape orice informație, având în vedere că toată lumea deține o pagină. Așadar, Facebook-ul este un site care ne pune la dispoziție posibilități nenumărate, chiar și de angajare, având în vedere comunicarea eficientă și rapidă, dar și vizibilitatea mare pe care o oferă.
În concluzie, Internetul nu este un dușman, dimpotrivă. Utilizat corect și într-un mod constructiv, cu siguranță ne va ajuta. Accesul rapid la o cantitate imensă de informații este un avantaj incontestabil care trebuie folosit, însă doar de noi depinde dacă profităm de ceea ce secolul douăzeci și unu ne oferă sau nu.