Studiu: Legislația avortului în Irlanda, impact pozitiv asupra sănătății femeii și asupra demografiei

Un raport publicat în 2011 de Institutul de Cercetare pentru Fondul de Pensie și Populație (PAPRI) din Marea Britanie compară rezultate privitoare la femeile din Irlanda cu cele despre femeile din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord și scoate în evidență că irlandezele beneficiază în mod semnificativ în urma legislației extrem de restrictive a avortului din această țară.

Studiul (pdf aici), realizat de statisticianul Patrick Carroll, compară date statistice cu privire la avorturile efectuate în cazul femeilor rezidente în Irlanda și Irlanda de Nord între 1968 și 2010 cu date similare din Marea Britanie și discuta implicațiile acestora asupra sănătății femeilor.

Studiul face de asemenea legatură între rata scăzută a avorturilor din Irlanda și incidența scăzută a cancerului mamar, coroborat cu o sănătate mentală mai bună în rândul femeilor irlandeze, comparativ cu cele din Anglia, Scoția și Țara Galilor. Studiul a mai dovedit și că femeile nord irlandeze se bucură de o incidență scăzută a unor astfel de probleme în raport cu restul Marii Britanii (în Irlanda de Nord de asemenea avortul la cerere este prohibit).

Patrick Carroll afirmă că:
Legile restrictive în privința avortului au permis ca rata natalității în Republica Irlanda și în Irlanda de Nord să fie mult crescută față de media europeană. Astăzi, rata natalității în Irlanda este aproape de nivelul de înlocuire (2,1 copii/femeie; în România este de 1,35, n. n.), iar Irlanda beneficiază de un profil demografic mult mai tânăr, cu dependența de imigrație mai scăzută decât în alte țări europene.”

Caracteristicile tradiționale distincte ale demografiei irlandeze sunt încă aparent axate pe familii numeroase și cupluri căsătorite, în ciuda vârstei înaintate la care femeile aleg să nască și a înscrierii irlandezilor în direcția generală europeană a familiilor mai restrânse.

Caroll a mai adăugat că beneficiile revin atât femeilor cât și copiilor, explicând că:
Datorită ratei scăzute de avorturi în rândul femeilor irlandeze, țara prezintă un număr redus de cazuri de probleme maternale și infantile cunoscute ca fiind urmari ale avorturilor: avorturi spontane, greutate mică la naștere, la o singură naștere sau consecutiv, naștere prematură, paralizie cerebrală sau moartea mamei.”

Citeste mai departe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.