Știința dovedește că pâinea albă îngrașă, prostește și poate provoca diabet și chiar cancer

Un studiu efectuat in Spania a determinat o legatura directa intre consumul de paine alba o data sau de doua ori pe zi si obezitate. Cercetatorul sef Miguel Martinez-Gonzalez, profesor la Universitatea din Navarra, Spania, si colegii sai au monitorizat 200 de absolventi de liceu spanioli timp de cinci ani.

Multi mancau paine integrala si unii amestecau paine alba cu cea integrala. Majoritatea nu au aratat nici o tendinta majora catre obezitate. Dar cei ce mancau doar paine alba de doua sau trei ori pe zi au aratat un procent in crestere al obezitatii de 40%

Bine de stiut, dar aceasta concluzie nu ar trebui sa fie ceva extraordinar pentru majoritatea cititorilor ViataverdeViu. Painea alba si produsele de patiserie puternic procesate sunt printre cele mai toxice dintre toate alimentele oferite de industria alimentelor procesate, cu substante otravitoare permise sa ne otraveasca.

Multi experti nutritionisti considera maiaua si painea din cereale incoltite mai sanatoase decat painea alba din faina albita si graul integral si painea integrala oferite chiar si de magazinele naturiste. Ultimele impartasesc in mare parte proceduri similare care supraincalzesc cerealele si utilizeaza bromura ca parte a proceselor de coacere.

Alerta clara: painile cu maia care sunt demne de lauda nu se gasesc pe majoritatea rafturilor din magazine, nici macar in cele naturiste. Ele sunt paini coapte traditional si produse painea albafolosind culturi de maia care au fermentat pentru o zi sau mai mult fara interventii artificiale.

Au fost mentionate dovezi stiintifice. Aici este un exemplu luat din alte studii ce dovedesc meritele painii cu maia: un studiu italian, „Painea cu maia facuta din grau si faini nontoxice si crescuta cu lactobacili selectati este tolerata la pacientii cu boala celiaca”, a fost publicat in jurnalul Microbiologia Mediului si Cea Aplicata din februarie 2004.

Cercetatorii au utilizat 17 pacienti cu boala celiaca (intoleranta la gluten) si faina pura, fara chimicale si faina pentru maia puternic fermentata si au concluzionat: „Aceste rezultate au aratat ca o biotehnologie a panificatiei care a utilizat lactobacili selectati, fainuri nontoxice si o perioada lunga de fermentare este o noua unealta pentru micsorarea nivelului de intoleranta fata de gluten la oameni”. Aici este studiul complet: (http://www.ncbi.nlm.nih.gov).

Painile din cereale incoltite sunt si ele luate in considerare de multi ca fiind de fapt mai usor de digerat si mai sanatoase decat painile produse comercial din faina alba si integrala. Incoltirea schimba caracteristicile granelor. Acestea fiind pe cale sa devina plante, in acest proces isi schimba caracteristicile.

Metoda traditionala de fermentare a culturilor de maia pentru copt furnizeaza probiotice care vin in sprijinul digestiei si sanatatii. Intocmai precum produsele de soia fermentata fac soia digestibila si sanatoasa, la fel si maialele fermentate pentru paine.

Exista pe piata din Romania, chiar daca mai scumpe, produse de panificatie din grau incoltit. Asigura-te doar ca alegi produse din surse organice, care nu contin bromuri si este utilizata doar faina nerafinata.

Citeste mai departe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.