Chipul statuii Mântuitorului din Rio de Janeiro (Brazilia) a fost sculptat de gălăţeanul Gheorghe Leonida, renumit în Europa pentru expresivitatea lucrărilor pe care le realiza.
La crearea celui mai mare simbol al creştinismului din lume, statuia lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, a contribuit şi tehnica desăvârşită a sculptorului român Gheorghe Leonida (1893-1942). Deşi este puţin cunoscut în istoria artei româneşti, fiind pus într-un con de umbră de către regimul comunist vreme de mai bine de 50 de ani, Leonida îşi făcuse un nume internaţional datorită expresivităţii chipurilor pe care le sculpta. Acest lucru l-a convins pe Paul Landowski, sculptorul francez de origine poloneză care a primit comanda pentru realizarea impunătoarei statui din Rio, să-l angajeze pe Gheorghe Leonida pentru a crea chipul lui Iisus.
Statuia lui Cristos Mântuitorul a fost sculptată de-a lungul a nouă ani, în perioada 1922-1931. Lucrarea este plasată la 700 de metri înălţime, pe Muntele Corcovado, de unde veghează asupra întregului oraş Rio de Janeiro. Este considerată cea mai mare statuie în stil Art Deco din lume şi a cincea cea mai mare statuie a lui Iisus Hristos. Măsoară 39,6 metri înălţime şi 30 de metri lăţime, se află pe un piedestal de 9,5 metri şi cântăreşte 635 de tone. Edificiul a fost încadrat în 2007 drept una dintre cele şapte minuni ale lumii.
FAMILIA BURGHEZĂ LEONIDA
Gheorghe Leonida s-a născut în 1893, la Galaţi, într-o familie „reprezentativă pentru burghezia română, în cel mai bun sens al cuvântului“, după cum spune scriitorul Mihai Cantuniari, nepot îndepărtat al lui Gheorghe Leonida. Leonida a studiat la Conservatorul de Artă de la Bucureşti, secţia sculptură, continuându-şi pregătirea, între anii 1922-1925, la Roma. În aceeaşi perioadă a realizat două sculpturi importante, „Eva“ şi „Reveil“. Cea dintâi, o superbă siluetă feminină din bronz ţinând în mână un măr, este expusă la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), pe spaţiul verde din faţa fostului Palat Regal.
În 1925, Leonida s-a mutat la Paris, moment în care a primit oferta de a sculpta chipul lui Iisus de la Rio. Sculptorul provenea dintr-o familie cu 11 fraţi, fiind penultimul din cei opt rămaşi în viaţă. Unul dintre fraţii săi a fost chiar renumitul inginer Dimitrie Leonida.
Citeste mai departe aici.