Scrisoarea unui medic psihiatru catre tineri despre filmul „Cincizeci de umbre ale lui Grey”

Nu e nimic gri in ceea ce privește „Cincizeci de umbre ale lui Grey”. Totul e negru.

Lasa-ma sa-ți explic.

Eu ajut oamenii care sunt distruși in interior. Spre deosebire de medicii care folosesc raze X sau analize de sange ca sa determine ce-l doare pe un om, ranile care ma intereseaza sunt ascunse. Eu pun intrebari și ascult cu atenție raspunsurile. Așa descopar de ce persoana din fața mea „sangereaza”.

Anii de ascultare atenta m-au invațat multe. Un lucru pe care l-am invațat este ca tinerii sunt extrem de confuzi in ceea ce privește dragostea – cum s-o gaseasca și cum s-o mențina. Ei fac alegeri proaste și sfarșesc prin a suferi mult.

Nu vreau ca tu sa suferi ca oamenii pe care ii vad in biroul meu, așa ca te avertizez cu privire la noul film, numit „Cincizeci de umbre ale lui Grey” (Fifty Shades of Grey). Chiar daca nu vezi filmul, mesajul sau toxic se strecoara in cultura noastra și ar putea sa planteze idei periculoase in mintea ta.

„Cincizeci de umbre ale lui Grey” va fi lansat de Ziua Indragostiților, astfel incat poți crede ca este o poveste de dragoste, dar nu te lasa dus de nas. Filmul este de fapt despre o relație bolnava, periculoasa, plina de abuz fizic și emoțional. Filmul pare fascinant, actorii sunt superbi, au mașini scumpe și avioane, canta Beyonce… S-ar putea trage concluzia ca Christian și Ana sunt o pereche cool și ca relația lor este acceptabila.

Nu va lasați manipulați! Oamenii din spatele filmului va vor doar banii. Ei n-au nici un fel de preocupare cu privire la tine și la visele tale.

Abuzul nu este fascinant sau cool. Nu este niciodata in regula, in nici un caz.

Aceasta este ceea ce trebuie sa știi despre „Cincizeci de umbre ale lui Grey”: cand era copil, Christian Grey a fost teribil de neglijat. El este confuz cu privire la ceea ce inseamna dragoste, deoarece nu a experimentat-o niciodata in mod real. In mintea lui, iubirea este amestecata cu sentimente negative, cum ar fi durerea și jena. Christian se bucura sa raneasca femeile in bizare moduri. Anastasia este o fata imatura, care se indragostește de aspectul și prosperitatea lui Christian și urmeaza prostește dorințele sale.

In lumea reala, aceasta poveste s-ar incheia prost, cu Christian in inchisoare și Ana intr-un adapost sau la morga. Sau Christian ar continua sa o bata pe Ana, iar ea ar sta și ar suferi. Oricum, viața lor nu ar fi cu siguranța un basm. Crede-ma.

Ca medic, te indemn: NU te du la „Cincizeci de umbre ale lui Grey”. Informeaza-te, analizeaza faptele și explica și prietenilor de ce nu ar trebui sa-l vada și ei.

Iata cateva din ideile periculoase promovate de „Cincizeci de umbre ale lui Grey”:

1. Fetele cauta tipi ca Christian, care le comanda și sunt duri.

Nu este așa!O femeie sanatoasa din punct de vedere psihic evita durerea. Vrea sa se simta in siguranța, respectata și ocrotita de un om in care ea poate avea incredere. Ea viseaza la rochie de mireasa, nu la catușe.

2. Baieții doresc o fata ca Anastasia, care este blanda și nesigura.

Greșit. Un barbat sanatos psihic vrea o femeie care știe ce vrea. Daca el calca stramb, vrea ca ea sa-l indrepte.

3. Anastasia iși exercita libera alegere, atunci cand ea consimte sa fie ranita, astfel incat nimeni nu poate judeca decizia ei.

Logica eronata. Sigur, Anastasia a avut libera alegere – și a ales prost. O decizie auto-distructiva este o decizie proasta.

4. Anastasia il alege pe Christian intr-un mod atent și detașat.

Ma indoiesc. Christian ii ofera in mod constant Anastasiei alcool, care ii afecteaza judecata. De asemenea, Anastasia intreține relații sexuale cu Christian – prima ei experiența – imediat dupa ce l-a cunoscut. Neuroștiința sugereaza ca intimitatea lor ar putea depași sentimentele ei de atașament și incredere, inainte ca ea sa fie sigura ca el le merita. Prima relație sexuala este o experiența puternica – mai ales prima.

In cele din urma, Christian o manipuleaza pe Anastasia ca sa semneze un acord care ii interzice sa spuna cuiva ca el este agresor de mai mult timp.

Alcoolul, sexul și manipularea nu sunt ingredientele unei decizii atente, detașate.

Citeste mai departe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.