Redescoperă adevarata istorie a românilor

Istorie se cheama ceea ce s-a intamplat cu adevarat, nu ceea ce am vrea sa se fi intamplat, declara in urma cu aproape un secol marele istoric roman Nicolae Iorga. Un adevar cu valoare de postulat, daca luam in calcul zecile de mistificari care au avut ca subiect istoria romanilor, in special istoria formarii poporului roman, dupa retragerea aureliana din anul 271. In speranta ca putem aduce o raza de lumina asupra acelor evenimente tulburi care au marcat aproape doua milenii de istorie valaha, va invitam sa descoperiti, asa cum spunea si Iorga, o frantura de istorie, dupa cum s-a intamplat ea cu adevarat, totul in cel mai nou maraton Descopera.ro, Descopera adevarata istorie a romanilor.

S-a spus despre istorie ca este una dintre cele mai inexacte stiinte. Ca datele, cu cat sunt mai vechi, cu atat sunt mai alterate de interpretari si de subiectivismul celor care le-au scris. Lipsa unor dovezi palpabile da si ea nastere la zeci de mistificari si de relatari inexacte. E istoria romanilor, asa cum a fost acuzata, una „fabricata” in perioada comunista? Este istoria noastra una falsa, asa cum sustin adeptii teoriilor migrationiste? Ne tragem cu adevarat din daci si din romani? Sunt eroii istoriei noastre niste adevarati eroi sau doar niste creatii ale unor istorici nationalisti? Au fost victoriile noastre militare si diplomatice atat de importante pentru romani si pentru Europa, sau au fost doar niste „incidente neinsemnate la granita” pentru marile puteri? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care vom cauta sa raspundem in cele aproape 30 de episoade din istoria spatiului carpato-danubiano-pontic, pe o perioada istorica ce se intinde de la aparitia populatiilor proto-dacice si pana la domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

Nu vom incerca sa rescriem istoria si nici nu vom incerca sa aducem in fata cititorilor marturii rasunatoare si nestiute din istoria romanilor. Vom incerca, insa, sa oferim o varianta cat mai aproape de adevar a celor intamplate in ultimele doua milenii. O varianta lipsita, pe cat se poate, de tendinte nationaliste, de interpretari malitioase si de rastalmaciri ale unor dovezi discutabile. Vom incerca sa va aducem in fata marile figuri ale istoriei asa cum au fost ele cu adevarat, totul pe baza marturiilor credibile ale vremii si ale unor istorici contemporani de marca.

Citește articolul integral

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.