Răbdarea

de Cristian Ţurcanu

În adunarea virtuţilor Răbdarea abia străluceşte. Nu iese în evidenţă cu nimic. Îmbrăcată anost, tăcută, emană o lumină comună. Nu este nici pe departe strălucitoare ca Iubirea sau nobilă ca Umilinţa. Nu are nimic din ţinuta impunătoare a Credinţei şi nici din simplitatea plină de profunzime a Discernămîntului. Seamănă cît de cît cu Blîndeţea şi uneori mai stă de vorbă cu Dîrzenia, dar în cea mai mare parte a timpului este singură, tăcută şi trează. Puţini ştiu însă că are o calitate deosebită: îl copleşeşete cu daruri pe cel care a reuşit să-i cîştige încrederea.

Este inutil să vorbesc despre ea şi binefacerile pe care le aduce celui care o primeşte în suflet. Îi puteţi descoperi calităţile oricare dintre voi, cu o singură condiţie: după ce aţi chemat-o, nu vă grăbiţi să o întebaţi de daruri. Trebuie să aveţi răbdare pentru a beneficia de darurile Răbdării.

Se arată fiecăruia altfel şi se manifestă diferit de la o zi la alta, de la o situaţie la alta. O recunoşti atunci cînd suporţi cu tărie şi luciditate suferinţa, dar şi atunci cînd te îndeamnă să rămîi neînduplecat în realizarea îndatoririlor tale de zi cu zi. Este alături de tine numărînd secundele pînă la „marele eveniment”, este lîngă tine ori de cîte ori tinde să te încolţească furia. Odată ce ai ajuns să o cunoşti ţi-o vei dori aproape de tine pentru totdeauna şi nu vei mai avea linişte decît în braţele ei.

I-am cunoscut şi binefacerile, dar şi asprimea. Cu cît entuziasm aşteptam uneori momentul împlinirii unui vis! Îl simţeam că este pe cale să se împlinească, îi simţeam deja bucuria venind în valuri, dar pentru că de multe ori îmi pierdeam răbdarea, cursul vieţii căpăta deodată o cu totul altă turnură şi visul nu se mai împlinea. Cu timpul înveţi că mult mai multe obţii cu Răbdarea decît cu nerăbdarea. În cele mai multe cazuri nu-i nici o problemă dacă nu te grăbeşti să vorbeşti, de cele mai multe ori nu-i nici o problemă dacă aştepţi momentul potrivit pentru a realiza o acţiune. În toate acestea, Răbdarea este cea mai bună prietenă.

Sursa: www.artadeatrai.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.