PSIHIATRUL GALINA RADULEANU despre PROPAGANDA ANORMALITATII, dependentele devastatoare ale tinerilor de azi si ofensiva nimicitoare a “minunatei lumi noi”: “ASA CUM PE VREMEA COMUNISMULUI TI SE PUNEA PECETEA DE DUSMAN AL POPORULUI, ACUM TI SE PUNE O PECETE DE FUNDAMENTALIST. E absolut la fel: nu ai dreptul sa fii impotriva…”
Doamna Doctor Galina Raduleanu, fiica Parintelui Boris Raduleanu, marturisitor al temnitelor comuniste, care a avut la randul ei parte de ani buni de inchisoare, ne impartaseste in cele ce urmeaza cateva ganduri privind noua ofensiva ideologica la care este expusa lumea noastra. Cuvantul Doamnei Galina este cu atat mai importat, cu cat, prin profesiunea de psihiatru pe care o practica de mai bine de cincizeci de ani, s-a situat intotdeauna aproape de oameni, de problemele lor, de patologiile lor psihologice si psihiatrice. Asadar, avem prin acest interviu marturia unui om ce provine dintr-o lume care a apus, dar si a unui om foarte apropiat, prin preocupare si compatimire, de suferintele si tendintele lumii actuale, marturie privind cea mai mare provocare a lumii contemporane: propaganda homosexualitatii.
– Doamna Doctor Galina Raduleanu, avand in vedere ca in vremea noastra oamenii sufera tot mai mult, va rugam sa ne spuneti care credeti ca sunt cauzele principale ale afectiunilor psihice si psihologice la adolescenti, la tineri, la adulti?
Cred ca una din cauzele care duce la dezaxari sau chiar la boli psihice este dependenta din ce in ce mai puternica de micul ecran. Aceasta dependenta — fie de laptop, fie de calculator, fie de tableta, fie de televizor — este asemanatoare dependentei de droguri: nu se mai poate trai fara ea. E o dependenta care se intinde si asupra maturilor, nu numai asupra tinerilor – dar asupra tinerilor este devastatoare. Sunt copii care isi pierd noptile, care nu mai pot sa se duca la cursuri, care ajung la insomnii cronice, copii care nu-si mai concep viata fara un mic ecran in fata — daca nu au ecran mare, au tableta, daca nu, atunci telefonul mobil -, care-i duce la o pierdere a oricarei vieti interioare si a relatiei cu cel de alaturi. Sunt tineri care au impresia sau pretind ca se iubesc unul pe altul, dar, cand se intalnesc, fiecare are in fata cate un calculator, si relatia lor de „impreuna” este sa se uite fiecare la calculatorul lui. La asta s-a ajuns!
Ati observat o scadere a empatiei, a capacitatii de a comunica?
Fara indoiala, de vreme ce nu comunici in viu cu cel de alaturi, empatia este intr-o scadere continua. Şi, de fapt, „comunici” cu cineva virtual, exact cum ai „comunica” cu o fotografie, dar nu mai ai senzatia de viu, de cald, de real. Este o problema crescanda, si cred ca ar trebui – daca nu cumva este deliberat acest lucru! — sa se ridice un fel de cruciada impotriva acestei dezumanizari: pierderea vietii interioare. Viata noastra interioara este eul nostru, or tinta de pierdere a eului interior este o tinta perseverent urmarita. Inainte, in vremea comunismului, era urmarita prin metode brutale; acum este urmarita prin metode mult mai subversive si mult mai acoperite – subtile si atragatoare.
Pe langa aceasta mai este un lucru care inainte nu exista: dependenta tinerilor si chiar a adultilor de jocurile mecanice si jocurile de noroc – nu de poker si de jocuri de carti, ci de jocuri mecanice. Am avut pacienti care s-au internat pentru dezintoxicare, dar nu exista nici un medicament care sa-i dezintoxice! A fost o perioada in care s-au simtit bine, s-au despatimit de acest lucru, dupa care au recazut. Isi pierd familie, isi pierd prieteni – pierd totul. Adica e un alt drog.
Citeste mai departe aici.