Procesiune cu torţe ale timişorenilor spre Bucureşti, la 25 de ani de la Revoluţie

Pe 20 decembrie, mai mulţi timişoreni vor pleca spre Bucureşti, pelerinajul fiind intitulat „Pe urmele cenuşii eroilor-martiri timişoreni dispăruţi în Revoluţie”.

Participanţii la pelerinaj vor depune coroane în Piaţa Universităţii din Capitală, la monumentul din Piaţa Revoluţiei, la Crematoriul „Cenuşa”, la Cimitirul Eroilor şi la „Biserica suspendată” din Popeşti-Leordeni, unde va fi oficiată o slujbă de pomenire lângă gura de canal Castaforum, locul în care s-a aruncat cenuşa eroilor martiri timişoreni dispăruţi la Revoluţia de la Timişoara.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Timişoara, manifestările dedicate împlinirii a 25 de ani de la Revoluţia din 1989 vor începe în 16 decembrie, la ora 9.00, cu o vizită la Penitenciarul din Timişoara, care va găzdui şi o expoziţie de fotografie, iar de la ora 12.30 va avea loc o expoziţie cu tema „Revoluţia din 1989″, la Opera Naţională Română.
Tot în 16 decembrie, de la ora 15.00, se va desfăşura şedinţa festivă a Consiliului Local Timişoara, la Opera Naţională din oraş, ocazie cu care zeci de revoluţionari vor primi titul de Cetăţean de onoare al municipiului Timişoara.

În continuare, de la ora 17.00, va avea loc evenimentul „In memoriam traseul Revoluţiei”. Este vorba de o procesiune cu torţe şi lumânări care va porni din locul unde a început Revoluţia, în Piaţa Sfânta Maria, şi va ajunge la Catedrală, unde participanţii vor depune lumânări şi candele în memoria tinerilor ucişi pe treptele bisericii în urmă cu 25 de ani. O oră mai târziu, tot pe treptele Catedralei, corul Contrast al Operei Române din Timişoara va interpreta piese pentru eroii-martir şi va avea loc un moment de reculegere. La ora 19.00, la Opera Naţională Română din Timişoara va avea loc un concert de colinde susţinut de Corul Naţional de Cameră Madrigal, iar de la ora 20.00 în Piaţa Victoriei vor fi aprinse candele care apoi vor fi aşezate în formă de cruce pe platoul din faţa Operei.

În 17 decembrie, va fi zi de doliu la Timişoara, toate instituţiile urmând a coborî drapelul României în bernă.
În această zi, evenimentele dedicate Revoluţiei vor începe la ora 10.00, cu o slujbă de pomenire a eroilor martiri care va avea loc la Catedrala Mitropolitană, apoi la Biserica Martirilor. De la ora 14.00, va avea loc slujba de pomenire a eroilor martiri şi parastasul la Cimitirul Eroilor, iar la ora 17.17 va avea loc lansarea unei cărţi dedicate Revoluţiei, în Sala de Consiliu a Primăriei Timişoara. De la ora 19.00, va avea loc un moment de reculegere cu lumânări, în memoria eroilor martiri, pe treptele Catedralei.

Citeste mai departe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.