Povestea olimpicului care învaţă în tren

Andrei Apreutesei (17 ani), dintr-o comună din judeţul Neamţ, face zilnic două ore, dus şi întors, pentru a ajunge la liceu în Roman, pe jos şi cu trenul. Pentru că timpul său se împarte între navetă şi treburile gospodăreşti, băiatul învaţă în tren, în drum spre şcoală. Aşa a reuşit, în luna aprilie, să obţină o menţiune specială la olimpiada naţională de pregătire sportivă teoretică

Andrei Apreutesei, în vârstă de 17 ani, locuieşte în satul Chicerea, din judeţul Neamţ, o localitate situată la 25 de kilometri de Roman, oraşul unde învaţă la Liceul cu Program Sportiv (LPS). Zi de zi, adolescentul, elev în clasa a XI-a la o clasă de Fotbal, se trezeşte dis-de-dimineaţă ca să ajungă la cursurile care încep la ora 8.00 şi revine acasă, unde-l aşteaptă părinţii şi doi fraţi mai mici, abia după ora 6.00 seara.

3,5 kilometri prin pădure şi prin câmp

Spre deosebire de alţi elevi navetişti de la liceele din Roman, Andrei Apreutesei trebuie să depună un efort în plus pentru a fi sigur că ajunge la timp la ore. Programul zilnic al lui Andrei, atunci când nu este vacanţă, începe cu trezirea la 5.30 şi cu pregătirea pentru şcoală, care nu trebuie să depăşească 40 de minute. Tânărul iese pe poarta casei cel târziu la ora 6.10. Indiferent că afară plouă sau ninge, Andrei îşi calculează drumul de circa 3,5 kilometri în aşa fel încât să ajungă la ora 7.00 în halta Piscu Rusului, unde soseşte „personalul“ ce vine dinspre Buhăeşti (judeţul Vaslui) şi merge spre Roman. Andrei îşi aminteşte că, pe vreme de iarnă, a avut ocazia să vadă porci mistreţi şi iepuri de câmp, dar întâlnirea cu sălbăticiunile nu l-a speriat în vreun fel.

O oră la dus, o oră la întors cu trenul

În condiţiile în care cel puţin două ore pe zi şi le petrece în garnitura de tren, elevul foloseşte acest interval ca să înveţe pentru şcoală. „Am permanent cărţile la mine, iar trenul nu este foarte aglomerat şi pot învăţa“, spune Andrei. Are abonament pentru navetă, care îl costă 100 de lei lunar. Din această sumă, şcoala îi decontează aproximativ 30 de lei. După încheierea cursurilor, la ora 13.00, liceanul urmează antrenamentul în grupa de fotbal unde joacă la LPS, sub coordonarea profesoarei Eugenia Tăbuci. „Andrei joacă pe postul de fundaş stânga. Nu pot să spun că e un talent înnăscut, dar se străduieşte mult să se ţină de pregătirea fizică. N-a lipsit de la niciun antrenanent“, spune profesoara. Abia după cele două ore de antrenament, Andrei porneşte spre casă, refăcând drumul de dimineaţă, dar în sens invers. Aşa se face că, abia după ora 18.00, tânărul ajunge acasă, unde îl aşteaptă munca în gospodărie.

Citeste mai departe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.