Post-scriptum la scrisoarea deschisa adresata Ministrului Sanatații și Ministrului Educației

Autor: Larisa Iftime

Recent, am fost intrebata urmatoarele lucruri in legatura cu scrisoarea deschisa adresata Ministrului Sanatații și Ministrului Educației:

Nu cumva este o exagerare sau „un lucru dus la extrem” ceea ce propunem noi pentru copiii noștri: abstinența sexuala pana la casatorie? Astazi tinerii ajung sa se casatoreasca cam pe la 28-30 de ani și chiar mai mult, avand in vedere ca-și gasesc cu greu un job, se angreneaza apoi in munca ș.a.m.d.

Este adevarat, dar de ce sa sarim noi direct la casatorie, cand acum vorbim, totuși, de copii? Tinerii de 28-30 de ani, adulți in toata firea, pot decide singuri ce au de facut. De ce sa sarim in timp așa departe daca pana atunci, avem de-a face cu elevi de școala? Anumiți ziariști sunt impacientați de ceea ce vor face copiii noștri peste 5-10 ani, și nu observa ca anume aici și acum se duce batalia pentru sufletul și mințile copiilor.Copiii nu pot decide de unii singuri, prin virtutea faptului ca sunt copii. Cand vor fi adulți, vor fi liberi sa aleaga. Evident, pornind de la repere pe care le vor primi acum… Noi, ca parinți, acum, trebuie sa le spunem clar: „Așteapta”. De la abstinența pana la casatorie nu a murit nimeni. In schimb, lumea moare din cauza HIV/SIDA, din cauza cancerului de col uterin și de la alte astfel de boli. Apar forme noi de boli cu transmitere sexuala care nu mai raspund la antibiotice, iar din cauza schimbarii comportamentului sexual, in ultima vreme, a inceput sa faca ravagii printre oamenii tineri cancerul de gat.

Dar de ce sa speriem copiii in acest fel? Nu e o abordare corecta.

Bine-bine, dar atunci cand ii avertizam asupra nocivitații fumatului, a drogurilor, nu tot aceasta tactica abordam? Nu le spunem oare despre cancerul de plamani, despre plamani perforați, despre dinți cariați, despre deteriorarea generala a sanatații și despre moarte?

E o concepție veche, cine mai urmarește așa ceva?

E chiar o concepție din ce in ce mai actuala. Cel mai recent raport al Centrul pentru Controlul Bolilor din Atlanta (SUA) afirma hotarat, pe baza unor date certe, ca abstinența pana la casatorie și apoi monogamia sunt cele mai sigure moduri de a evita bolile cu transmitere sexuala: „Cea mai buna metoda pentru prevenirea transmiterii bolilor venerice este abstinența de la sexul oral, vaginal ori anal sau relațiile monogame de lunga durata cu o persoana care nu e infectata. Pentru persoanele care sunt tratate de o boala transmisibila alta decat SIDA, consilierea pentru abstinența de la relații sexuale pana la terminarea tratamentului medical este cruciala”. Textul raportului poate fi citit aici.

Dar statisticile arata ca 15% din adolescenți iși incep viața sexuala de la 15 ani.

Și noi sa incurajam aceasta viața sexuala la copii, daca statisticile spun asta? Celor de 15-16 ani, care deja și-au inceput viața sexuala, trebuie sa le spunem: „Stop.” Daca doriți sa evitați bolile cu transmitere sexuala, avortul, suferința emoționala, nu va implicați prea devreme in relații sexuale. Este unicul mod sigur 100% de a evita toate aceste suferințe. Și apoi, 15% nu inseamna toți. Oare restul de 85% nu ar trebui avertizați ca inca nu e timpul? E pentru sanatatea și pentru binele lor. Aceasta este prevenția. Oare nu acesta ar trebui sa fie și scopul Ministerului Sanatații? Aici cred ca ar trebui sa facem apel la medicii ginecologi, la pediatri. Am citit prea multe sfaturi și recomandari despre cum se utilizeaza contracepția moderna, dar sfaturi de genul „biologia iți spune sa aștepți” pentru tinerele de 15-16 ani nu am prea citit. Colul uterin al tinerelor fete este foarte vulnerabil la infecțiile cu transmitere sexuala. Doar un singur pas greșit și ii poate afecta intreaga viața. Se poate infecta chiar la primul act sexual cu herpes sau HPV. Citez din cartea lui Miriam Grossman, „Youʼre Teaching My Child What?” (in curs de apariție la Editura Provita Media): „Cervixul este locul a doua dintre cele mai cunoscute infecții cu transmitere sexuala, HPV și Chlamydia trachomatis. E nevoie de HPV ca sa se dezvolte cancerul cervical, iar Chlamydia poate provoca boala inflamatorie pelvina cronica, sarcini ectopice, avort spontan și infertilitate. Fetele sub varsta de 20 de ani sunt lovite cel mai tare de aceste epidemii. Unul din motive este cervixul lor imatur. Este crucial sa ințelegem asta. […] cervixul unei femei adulte este mai dificil de infectat decat cervixul unei adolescente. Cu cat este mai matur, cervixul este protejat de 20-30 de straturi de celule. Prin contrast, cervixul unei adolescente are o zona centrala numita zona de transformare. Aici celulele au un strat doar de o singura celula grosime. Zona de transformare este cea mai mare la pubertate și ea se restrange pe masura ce cervixul se maturizeaza. Straturile subțiri de o singura celula fragila sunt transformate progresiv in scuturi groase plate cu mai multe straturi”. Pentru sanatatea lor, in general și, avand in vedere ca sunt viitoare mame, nu este oare mai sanatos pentru ele sa se abțina?

Indiferent de ceea ce spun statisticile, ca parinți, trebuie sa avem așteptari clare de la copiii noștri: „Da, ai pulsiuni firești, e normal sa te indragostești, la aceasta varsta, dar nu e timpul pentru relații sexuale”. Cand mesajul din partea parinților catre copii este clar, ei știu foarte bine ce au de facut și, in general, nu vor sa-și dezamageasca parinții. Chiar daca par ca nu asculta, ca sunt preocupați de ale lor, ei aud tot ce le spunem și așteapta aceste sfaturi de la noi. Daca ne gandim și cat muncesc pentru școala, cat stres au cu teste, simulari, examene de bac, a se mai implica și in relații sexuale in aceasta perioada inseamna nebunie curata.

Citeste mai departe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.