Olimpic internaţional la Informatică: „Ca să fii cel mai bun trebuie să munceşti mult pe cont propriu”

Rareş Buhai este unul dintre cei mai cunoscuţi olimpici internaţionali ai României, fiind medaliat cu aur, în ultimii trei ani consecutiv, la Olimpiada Internaţională de Informatică. Secretul din spatele succesului este autodisciplina şi un set de sfaturi utile din partea familiei, care nu l-a încurajat numai să înveţe, ci să fie şi „un om corect şi bun”.

Elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, Buhai va pleca să studieze informatica în Statele Unite, după ce termină liceul, fiind deja acceptat la trei universităţi de prestigiu din SUA. Anul acesta, Rareş Buhai a luat medalie de aur la Olimpiada Naţională de Informatică, unde s-a clasat pe locul al doilea pe ţară, iar la proba de baraj pentru lotul naţional s-a clasat pe primul loc.

Adevărul: Este ultima Olimpiadă Naţională la care participi. Cum a început pasiunea ta pentru informatică?
Rareş Buhai: Da, sunt în clasa a XII-a. Pasiunea mea a început în clasa a V-a când am început să iau ore de informatică la şcoală şi tot de atunci am început să particip la olimpiade.

Mai ţii minte prima oră de informatică? Ce ţi-a plăcut?
Nu mai ţin minte exact prima oră, dar îmi aduc aminte ce-mi plăcea – faptul că problemele care în general se fac la matematică aveau o aplicaţie practică şi când mă aşezam în faţa calculatorului, vedeam ce poate să facă, un milion de operaţii într-o secundă, mi se părea foarte interesant. Informatica m-a fascinat.

Când ai început să foloseşti un calculator?
Am avut calculator de mic. În aduc aminte că atunci când eram în clasa a III-a, tata mi-a arătat primele noţiuni de programare, de atunci mi s-a părut interesant.

Cât de greu ţi-a fost să faci performanţă în România?
Sistemul de Educaţie din România are un avantaj fiindcă ceea ce se studiază la şcoală se face la un nivel mai avansat, mai greu şi mai riguros decât în alte ţări, dar cel mai mult munceşti pe cont propriu. De asemenea, nu e uşor să faci performanţă şi să mergi la şcoală în acelaşi timp.

Cât timp te pregăteşti pentru o olimpiadă internaţională?
În general, în perioada olimpiadelor lucrez în jur de şase ore pe zi la informatică. Şi este adevărat că facem şi pregătire separată. Avem tabere de pregătire a lotului naţional.

Citeste mai departe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.