Stiai ca o substanta adaugata in alimentele pe care le consumi probabil zilnic a fost asociata cu o multitudine de afectiuni, de la obezitate pana la Alzheimer? Si iata partea cea mai rea: desi industria alimentara cunoaste acest lucru de decenii, continua sa o foloseasca. Ingredientul problema este monoglutamatul de sodiu. Citeste in continuare despre aceasta otrava ascunsa, cunoscuta generic sub denumirea de MGS, care ar putea sta la panda chiar in urmatorul tau meniu.
Ce este monoglutamatul de sodiu?
Monoglutamatul de sodiu, o forma de sare a unui aminoacid ne-esential, este un potentator de aroma si un aditiv alimentar comun. Desi multi oameni asociaza monoglutamatul de sodiu doar cu mancarea fast-food chinezeasca si produsele procesate din carne, adevarul este ca MGS este prezent in alimentele procesate pe care le mancam zi de zi, inclusiv sosul de salata, sosul de pizza, concentratele de rosii, supele si legume la plic. Este un aditiv prezent in multe formule de lapte praf pentru sugari si alimente pentru copii si bebelusi.
Pe scurt, monoglutamatul de sodiu pacaleste papilele gustative si creierul facandu-le sa creada ca mancarea are un gust delicios. O excitotoxina, MGS, stimuleaza creierul sa produca cantitati suplimentare de dopamina, drogul senzatiei de bine. Acest lucru permite producatorilor din industria alimentara sa scada calitatea si sa-si mareasca profiturile.
Din pacate, senzatiile provocate de monoglutamatul de sodiu nu dureaza, insa efectele acestuia da. MGS nu ne prinde insa doar pentru ca face mancarea sa aiba gust bun. Acesta creeaza efectiv o dependenta fizica, determinand consumatorii sa se intoarca si sa cumpere iar si iar. Acest lucru nu numai ca determina un consum de alimente in exces, dar provoaca un adevarat dezastru in intreg corpul.
Efectele secundare explicate
Am auzit cu totii de dureri de cap si greata de la monoglutamatul de sodiu; acest lucru se atribuie deseori “sensibilitatii la MGS”. Din pacate, problemele merg chiar mai departe.
Monoglutamatul de sodiu a fost asociat de cercetatori cu cresterea in greutate si chiar obezitatea. Si nu doar pentru ca monoglutamatul de sodiu ii face pe oameni sa-si doreasca mai multa mancare. De fapt, s-a observat in cadrul unui studiu unde grupuri de participanti au consumat alimente cu acelasi continut caloric, ca cei care au consumat alimente cu GSM erau de trei ori mai predispusi la ingrasare decat cei care nu consumasera alimente cu GSM. (1)
Cercetatorii mai asociaza MGS si cu deteriorarea ficatului si a rinichilor, precum si cu cresterea presiunii arteriale. (2) (3) Mai mult decat atat, excitotoxinele au fost asociate cu deteriorarea creierului, ducand la o serie de boli neurologice precum Parkinson, Alzheimer, dementa, scleroza laterala amiotrofica, scleroza multipla, lupus si multe altele. (4)
Citeste mai departe aici.