Mihaela Miroiu, profesoară la Școala Națională de Studii Politice și Administrative: Femeia are un primat moral asupra deciziei de a avorta | INTERVIU ROMÂNIA LIBERĂ

Avortul este o soluție-limită în viața unei femei. Totodată, este o problemă grea din punct de vedere moral. Zilele acestea, spațiul public a fost invadat de mesaje anti-avort, între adepții pro-opțiune și cei pro-viață născându-se polemici mai intense decât oricând. Peste acest zgomot suprapunem o discuție „la rece“ cu Mihaela Miroiu, inițiatoarea studiilor feministe și de gen în România, într-o încercare de a pune ideile în ordine, de la cauză la efect.

Consecințele istorice ale interzicerii avortului prin lege sunt binecunoscute în România, însă merită reamintite. O dezbatere corectă pe această temă nu poate fi un simplu ping-pong pro sau contra avort, ci trebuie să înceapă de la educație și să ajungă la soluțiile concrete și reale pentru reducerea numărului de avorturi.

RL: Povestiți-ne despre dreptul femeii la a face avort.

Mihaela Miroiu: Avortul este faptul de a pune capăt unei viitoare vieți, înainte ca ea să se nască. Deci acesta este un rău în sine. Noi trăim ucigând diverse ființe ca să ne putem hrăni. Este o ucidere pe care o socotim legitimă (deși uciderea este un rău), fiindcă suntem omnivori, respectiv cei care nu am renunțat să mâncăm animale consimțim la uciderea altor ființe. O să spunem că nu putem compara ființele umane cu cele non-umane, fiindcă noi suntem specie aleasă, respectiv rațională, și că uciderea cuiva din această specie nu este legitimă decât în situații de autoapărare (când ne amenință propria viață sau propria sănătate).

Citeste intregul articol aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.