Ziua de 1 Decembrie 1918 este un eveniment foarte important in istoria Romaniei cand s-a infaptuit Marea Unire, adica unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania. 1 Decembrie a devenit, dupa evenimentele din decembrie 1989, Ziua Nationala a Romaniei.
Anterior, Ziua Nationala fusese stabilita de comunisti pe 23 August, cand se sarbatorea eliberarea tarii de sub ocupatia fascista. Inainte de comunism era sarbatorita pe 10 mai, ziua venirii in tara a Regelui Carol I.
Decizia unirii Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania in 1918 a fost facuta publica prin Rezolutia de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918. Textul Declaratiei de la Alba Iulia a fost citit de episcopul greco-catolic Iuliu Hossu in fata celor 100.000 de participanti la adunare:
„Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre Mures, Tisa si Dunare”.
Citeste mai departe aici.