sorry

”Îmi pare rău”. De ce ne este greu să ne cerem iertare

Cu toții facem greșeli. Fie că o facem din neglijență sau intenționat, când suntem furioși sau frustrați. Iar atunci când facem greșeli, ajungem să îi jignim pe ceilalți, să îi ofensăm sau să îi rănim. Totuși, când ne cerem iertare, de cele mai multe ori o primim. În plus, scuzele îi ajută pe ce pe care i-am rănit să se simtă validați – le confirmăm că sunt îndreptățiți să se simtă așa.

În același timp, sunt o mulțime de studii care arată că atunci când ne cerem scuze, avem șanse mai mari să reparăm relația, să îmbunătățim evaluarea pe care ne-o face cel pe care l-am lezat și să reducem sau chiar să eliminăm conflictul. Iar noi ne simțim mai puțin vinovați, mai puțin rușinați, mai integri, mai buni.

Atât experiența personală, cât și cercetările psihologice ne confirmă că suntem cu toții mai câștigați dacă ne cerem scuze când greșim. Cu toate acestea, evităm de multe ori să o facem. Amânăm momentul sau alegem o scuză defensivă sau pur și simplu ne ”facem că plouă”.

Un articol recent publicat în Current Directions in Psychological Science identifică cele mai importante motive pentru care evităm să ne cerem iertare, dar și câteva metode prin care putem să depășim aceste obstacole.

De ce nu ne cerem scuze?

Sunt mai multe obstacole care ne opresc de multe ori să ne cerem scuze. Ele apar în ordine, iar dacă primul este suficient de puternic, nici nu îl mai luăm în considerare pe următorul.

Importanța persoanei și a relației

Pentru a ne cere scuze trebuie în primul rând să acceptăm că am adus un afront, că am greșit. Altfel spus, trebuie să conștientizăm ce am făcut și care au fost efectele acțiunilor noastre. Presupunând că am lezat pe cineva și suntem conștienți de asta, următoarea condiție este să ne dorim repararea relației cu acea persoană. Dacă nu ne pasă de ea sau de relația dintre noi, e puțin probabil că ne vom expune la riscul de a fi respins sau umilit cerându-ne scuze.

Acest obstacol explică de ce persoanele care au lezat intenționat pe cineva, cei care sunt mai puțin înclinați spre empatie și cei mai centrați pe sine (mai narcisiști, mai aroganți, mai egocentrici) sunt mai puțin dispuși să-și ceară scuze. De asemenea, cei care au putere mai mare într-o relație (deci depind mai puțin de celălalt), sunt mai puțin dispuși să-și ceară scuze când greșesc.

Citeste mai departe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.