IKON – premiera. Urmează a doua reprezentaţie.

În 22 decembrie 2014, la ora 17:45 am descuiat porţile Teatrului “Ioan Slavici” – secţia marionete. În 10 minute zeci de oameni au început să ia cu asalt intrarea. Oameni frumoşi, preoţi şi preotese, profesori şi profesoare, părinţi emoţionaţi, copii veseli. La ora 18:30 urma să aibă loc premiera pregătită de trupa de teatru IKON, iar în spectacol urmau să fie prezentate sceneta “În vizită…de Crăciun” şi piesa de teatru “Alegerea”.

Ne-a bucurat îndeosebi prezenţa preacuviosului părinte vicar Teofan Mada, a cărui implicare în spectacolul nostru a fost determinantă, precum şi a preaonoratului părinte consilier social Gabriel Mariş împreună cu frumoasa sa familie.

Sala arhiplină a aşteptat cu înfrigurată veselie începerea spectacolului care a fost prezentat, aşa cum era de la sine înţeles, de frumoasa şi draga noastră Giorgiana Popan, aflată pe scenă în mai multe calităţi: de dramaturg – ea fiind autoarea textului scenetei care s-a jucat “În vizită …de Crăciun”, de scenarist, de regizor.

La comedia “În vizită…de Crăciun” s-a râs copios.

Distribuţia în ordinea apariţiei
Bunica – Bianca Bulzan
Mătuşile – Anastasia Negreanu, Carmina Chila, Denisa Tătar, Ioana Negreanu
Bunicul – David Dumbravă
Domnul Hăşmaş – Siluan Krausz
Doamna Hăşmaş – Nadia Ştefan
Măriuca – Anastasia Silvăşan
Doamna Făgăraş – Larisa Farcaş
Ionică – Andrei Dărăban
Doamna Şureanu – Rebeca Farcaş
Ionuţ – Andrei Popescu
Ionel – Alexandru Tomuţa

La piesa de teatru “Alegerea”, inspirată exclusiv din întâmplări reale din viaţa adolescentului secolului 21, s-au pus câteva întrebări esenţiale: Oare atunci când iei deciziile de zi cu zi eşti chiar tu cel ce faci alegerea sau alegerea o face, de fapt, altcineva? Poate prietenul tău? Prietenii? Poate Îngerul? Ori demonul? Poate …publicul…?Fiecare om a luat decizii importante, la un moment dat, în propria sa viaţă. Dar cum ar fi dacă ar putea alege, chiar spectatorul? Dar dacă viaţa personajului de pe scenă (sau din viaţă?) depinde de alegerea lui? De alegerea celuilat? Spectatorul poate ucide sau poate salva…şi asta îl face să nu mai fie doar un simplu spectator….

“Alegerea” a fost un spectacol cu totul şi cu totul special şi dintr-un alt punct de vedere. Reprezentaţia a fost deschisă de piesa muzicală „Mirror to mirror” interpretată live pe scenă la pian şi vioară de doi tineri foarte talentaţi, Paula Grădinaru şi Angelo Cozneac. Muzica îi aparţine compozitorului contemporan Arvo Part, probabil cel mai mare şi influent compozitor de muzică clasică al secolului 21, un convertit de la lutheranism la ortodoxie. Mai multe despre acest fantastic compozitor a cărui muzică a răsunat pentru prima oară pe o scenă din Arad, aflaţi de aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Arvo_P%C3%A4rt

Pe de altă parte, „Alegerea” este un spectacol în care s-au recitat poeziile: „Tinerii”de Nichita Stănescu, „Când ai nevoie de dragoste” de Mircea Cărtărescu,”De dragoste” de Ana Blandiana, „Adam” de Marin Sorescu, „Curaj” de Carolina Ilica, „Am crescut?” de Ana Blandiana, „Ceva ca rugăciunea” de Marin Sorescu şi „Vremea plânsului” de Anamaria Jitea.
De asemenea, am mai avut parte de alte trei, poate chiar patru 🙂 momente de muzică live: piesa „Cine iubeşte şi lasă” a Mariei Tănase interpretată copleşitor de Giorgiana Botaş şi piesa “De n-oi mai fi” – imnul Marşului pentru Viaţă 2014- cântată emoţionant de tânăra şi talentata Ana Iazbinsky, precum şi 3 colinde “Astăzi s-a născut Hristos”, “Cerul şi pământul” şi “Deschide uşa, creştine” cântate de COR – format dintr-un numeros grup de tineri acompaniaţi din culise de talentatul toboşar Siluan Krausz, cel care a punctat pe parcursul piesei şi alte câteva momente pline de dramatism.

Un alt moment deosebit al serii a fost proiecţia unor mărturii ale unor tinere mame care, deşi îndemnate să facă avort, au ales, totuşi să păstreze copilul, iar una dintre acestea, Iulia Ştefan, împreună cu fiul ei David, a urcat pe scenă şi, îmbrăţişând-o pe Vanesa – personajul principal – şi-a mărturisit bucuria de a fi mamă. În sală şi în culise multe lacrimi au căzut!

„Alegerea” este o meditaţie.
Citeste mai departe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.