Azi este ziua internațională împotriva fracturării hidraulice a gazelor de șist. Nu am avut o poziție publică până în acest moment referitoare la exploatarea gazelor de șist și nici asupra metodelor care se folosesc pentru a exploata această resursă naturală. Nu eram suficient lămurită și nu m-am grăbit să vorbesc despre chestiuni atât de importante până nu m-am documentat. În urmă cu două zile, în data de 9 octombrie a.c., am participat la o dezbatere tehnică pe tema exploatării gazelor de șist organizată de Fundația Friedrich Ebert Stiftung România. Invitatul special a fost Deborah Rogers din SUA, care a demonstrat cu cifre concrete de la marii actori din acest domeniu care lucrează pe teritoriul Statelor Unite că gazele de șist și tehnologia prin care acestea sunt exploatate nu este viabilă din punct de vedere economic. Se investesc mai mulți bani decât se câștigă din exploatarea gazelor de șist.
Economia resurselor naturale nu este dezbătută suficient în România. Am făcut un newsletter dedicat temei, însă ultima variantă este din aprilie 2012 și se poate accesa la aici.
Nu a mai fost actualizat. Informațiile de interes general nu sunt transparente, iar interesul pentru resursele naturale este tare redus pentru actualii guvernanți.
Provocările exploatării gazelor de șist
1. Ce spun studiile de specialitate?
2. Ce spun și ce fac alții?
3. Ce spun guvernanții noștri?
4. Ce cred eu?
1. Ce spun studiile de specialitate despre fracturarea hidraulică?
– PricewaterhouseCoopers: Ca urmare a exploatării gazelor de şist, industria americană își va reduce costurile cu până la 11,6 miliarde de dolari în fiecare an până în 2025. Această sumă este apropiată de suma pe care România nu o încasează anual doar din evaziunea la TVA (10 miliarde euro). http://www.pwc.com/en_US/us/industrial-products/publications/assets/pwc-shale-gas-chemicals-industry-potential.pdf
– PwC: „Progresele tehnologice și noile surse, cum ar fi gazele de șist vor reduce dramatic dependența față de țările bogate de petrol sau gaze și schimbă echilibrul de putere între cumpărători și vânzători. vezi link.
– Institutul de cercetări IDDRI din Franța: Gazele de șist nu schimbă situația energetică din Europa și nu vor permite reducerea dependenței de importurile de gaze și petrol. Vezi link.
2. Ce spun și ce fac alții?
Jean-Claude Juncker se opune fracturării hidraulice și nu se grăbește către noi tehnologii.
Angela Merkel: Fracturarea gazelor de șist este interzisă în următorii 7 ani în Germania prin lege. Substanțele care sunt introduse în sol sunt dăunătoare pentru mediu.
David Cameron: „Exploatarea gazelor de șist este o soluție bună pentru țara noastră.” Exploatarea gazelor de șist trebuie să înceapă până la sfârșitul anului pentru a reduce dependența de gazele din Rusia. Experții din industrie declară că doar la sfârșitul acestui deceniu poate să înceapă exploatarea comercială a gazelor de șist.
Barack Obama: „Dacă este extras în condiții de siguranță, fracturarea gazelor de șist poate reprezenta puntea care poate alimenta economia cu mai puțini poluanți care provoacă schimbări climatice” (prin punte se referă la metoda de tranziție între electricitatea produsă cu cărbuni și alte variante care sunt nepoluante.)
A. Țări care sunt împotriva exploatării
Ministrul Ecologiei din Franța, Philippe Martin, a remarcat că gazele de șist sunt energii fosile, emițătoare de gaze cu efect de seră, iar Franța s-a angajat să reducă consumul acestora cu 30 % până în anul 2030. În Franța Consiliul Constituțional a validat legea care interzice fracturarea hidraulică încă din anul 2011.
B. Țări sceptice
Spania și Germania sunt sceptice. Așteaptă tehnologii mai performante sau nu au susținerea oamenilor.
C. Țări care exploatează gazele de șist
Polonia
Polonia a fost prima țară europeană care a declanșat, printr-o legislație proactivă, exploatarea gazelor de șist. În ciuda acestei deschideri, menită în principal să asigure Poloniei o sursă alternativă de energie față de importurile de gaz din Rusia, exploatarea gazelor de şist NU a dat rezultate până acum.
Guvernul de la Varșovia împreună cu Parlamentul, au aprobat facilități fiscale pentru exploatările de gaze de şist. Redevențele datorate statului sunt reduse la jumătate față de exploatările de gaze convenționale, iar ele vor fi colectate abia începând cu 2020 – 1,5% din valoarea gazului de şist extras, respectiv 3% din valoarea petrolului de şist extras.
Marea Britanie
Autoritățile britanice au adoptat o legislație favorabilă gazelor de şist, cu măsuri de încurajare, precum scutiri de taxe pentru companii, subvenția cu 100.000 de lire sterline pentru fiecare exploatare de gaze de şist sau plata a 1% din profitul companiilor care fac exploatarea către comunitățile locale unde au loc forajele.
Guvernul britanic a redus la sfârșitul anului trecut nivelul taxării pentru gazele de şist, de la 62% la 30% din profitul obținut din exploatarea acestor zăcăminte.
În Marea Britanie au fost respinse 40.000 de obiecții, împotriva modificărilor legii care permite companiilor să foreze sub proprietăți fără permisiunea proprietarilor.
Citeste mai departe aici.