Efectul Zeigarnik și frustrarea lucrului neterminat

Nici nu ai început și deja te gândești la rezultat! În termeni științifici vorbim despre efectul Zeigarnik, funcția creierului nostru care ne programează să terminăm o sarcină începută. De fiecare dată când planificăm acțiuni, vacanțe, vizite ne gândim la momentul în care vom sărbători finalizarea lor cu succes. Atunci când acest lucru nu se întâmplă din varii motive devenim frustrați și suntem dezamăgiți de noi și de lipsa noastră de a duce lucrurile la bun sfârșit.

Life is a journey, not a destination! Fie că facem parte din categoria celor care apreciază procesul și curba de învățare, fie că suntem concentrați pe rezultatul final și numai obiectivele îndeplinite ne satisfac, creierul nostru reacționează la fel în situații de nereușită.

Atunci când lucrurile nu sunt terminate, în mintea noastră se activează sisteme de alarmă care ne reamintesc că planurile noastre inițiale au deviat. Aceste remindere pot fi folositoare pentru că ne reamintesc etapele de urmat, dar ne pot și împiedica pentru că ne demotivează.

Modul în care alegem să privim lucrurile neterminate din viața noastră este determinat de fapt de imaginea pe care o avem noi despre viața perfectă, despre scenariul ideal în care lucrurile se întâmplă exact cum le planificăm.

Citeste mai departe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.