Drumul covoarelor orientale din Transilvania, la New York şi în Italia. Kilimuri populare româneşti.

Stefano Ionescu, un iubitor al kilimurilor

ICR New York l-a invitat pe specialistul în covoare orientale Stefano Ionescu să deschidă o expoziţie de kilimuri şi să prezinte publicului american o conferinţă despre covoarele turceşti aflate în Transilvania într-un studiu comparat cu alte tipuri de scoarţe şi de exemple de artă a covoarelor orientale şi a celor ţesute în România, intitulat “Tracing the Ottoman Rugs in Transylvania”.

Cine a vizitat “Biserica Neagră” nu poate să nu-şi aducă aminte de şirul de covoare expuse de-a lungul zidurilor, o adevărată comoară. Memoria vizuală ne va readuce în faţa ochilor acele covoare vechi turceşti din Transilvania. Stefano Ionescu a dedicat peste 15 ani din viaţa lui studiului covoarelor anatoliene din Transilvania şi patrimoniului textil din România.

Stefano Ionescu va vorbi despre simbolismul şi geometria covoarelor, culori, fibre şi tehnici ale ţesutului, într-o conferinţă bogat ilustrată vizual, sub formă de slideshow, cu exemple de covoare de colecţie şi imagini care surprind locuri de neuitat din România unde există kilimuri şi încă se mai ţes. Se va face o paralelă între drumul mătăsii şi drumul covorului oriental în lume, cu accent pe România şi ţările sud-est europene.

Covor cu motive olteneşti

Cu prilejul expoziţiei de kilimuri din colecţii particulare ce se va deschide în sala “Auditorium”, pe scara principală a Institutului Cultural Român de la New York şi pe culoarul ce duce la “Auditorium Hall”, publicul va fi invitat să descopere splendidele îmbinări de culori şi desenul din covoare. Specialiştii ne ajută să vedem, în toate aceste desene ţesute în covoare, simboluri, dialogul omului cu Dumnezeu, cu universul. Stefano Ionescu va organiza, cu prilejul vizitei lui la New York, şi un workshop despre covoarele “Tuduc”, la “Metropolitan Museum of Art” din New York.

Împletirea perspectivei estetice în proiecte care parcurg rute turistice, pelerinaje la locuri unde există colecţii de seamă, este marcată prin acest “Tour to Lombardia”, care va avea loc între 10 şi 15 septembrie 2014, când vor fi vizitate localităţi precum Como, Pavia, Torino, Milano şi iubitorii de covoare vor vizita “Sartirana Textile Show”, organizată de Alberto Boralevi, o expoziţie-târg de covoare şi textile, considerată a fi una dintre cele mai importante din Europa.

Citeşte mai departe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.