Dieta care te face leneş: care sunt alimentele de care trebuie să ne ferim pentru a ne păstra mintea intactă

Un nou studiu realizat de psihologii de la UCLA oferă dovezi care arată că supraponderabilitatea îi face pe oameni obosiţi şi sedentari, nefiind vorba despre o relaţie inversă de cauzalitate.

Cercetătorii conduşi de Aaron Blaisdell au folosit 32 de şobolani femele, alocându-le una din două diete preţ de şase luni. Jumătate dintre şobolani primeau o dietă standard, formată din alimente relativ neprocesate, cum ar fi porumbul măcinat şi peşte. Celelalte rozătoare au primit o dietă foarte procesată, de calitate inferioară, ce includea mult mai mult zahăr, pentru a simula o dietă de tip junk food.

După doar trei luni, cercetătorii au descoperit o diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte greutatea şobolanilor, cei 16 care consumau junk food devenind mult mai graşi.

„O dietă a dus la obezitate, alta nu”, a explicat Blaisdell, profesor de psihologie la UCLA College of Letters and Science.

Experimentele efectuate de cercetători sugerează totodată că oboseala ar putea rezulta dintr-o dietă de tip junk food.

În cadrul studiului, şobolanilor li s-a dat o sarcină în care li s-a cerut să apese pe o manetă pentru a obţine recompense în apă şi hrană. Şobolanii care consumau o dietă junk food au demonstrat o înrăutăţire a performanţei, făcând pauze mai lungi decât şobolanii slabi înainte să revină la sarcină. Într-o sesiune de 30 de minute, şobolanii supraponderali au luat pauze de două ori mai lungi decât şobolanii slabi.

Cercetarea va fi fost publicată în ediţia din 10 aprilie a jurnalului Physiology and Behavior.

După şase luni, dietele şobolanilor au fost schimbate între ele, astfel că şobolanii supraponderali au primit dieta mai nutritivă preţ de nouă zile. Această schimbare, însă, nu a ajutat la reducerea greutăţii lor sau la îmbunătăţirea reacţiilor în testul cu maneta.

Acelaşi lucru a fost valabil şi în cazul celorlalţi şobolani: când şobolanii slabi au primit dieta junk food timp de nouă zile, ei nu s-au îngrăşat în mod semnificativ şi nici nu s-a înregistrat o reducere a motivaţiei lor în sarcina cu maneta. Aceste rezultate sugerează că un consum constant al junk food-ului, nu doar un consum ocazional, stă la baza obezităţii şi a tulburărilor cognitive, spune Blaisdell.

„Nu există o soluţie rapidă”, a subliniat cercetătorul.

Care sunt implicaţiile acestui studiu pentru oameni? Oare oamenii care sunt supraponderali devin mai puţin sănătoşi, sau oamenii mai puţin sănătoşi devin supraponderali?

Persoanele supraponderale sunt adeseori stigmatizate drept leneşe şi lipsite de disciplină”, spune Blaisdell. „Rezultatele pe care le-am obţinut ne sugerează că această idee foarte răspândită, că oamenii devin graşi pentru că leneşi, este falsă. Datele noastre sugerează că obezitatea indusă de dietă este o cauză, nu un efect, al lenei. Fie dieta cu alimente foarte procesate provoacă oboseală, fie dieta provoacă obezitate, care provoacă oboseala”, afirmă specialistul.

Citeşte mai departe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.