Lectura este un mod de a trăi și un stil de viață. Tot ce citim ne ajută să ne dezvoltăm din toate punctele de vedere. Încă de pe băncile școlii, profesorii ne insuflă motivația de a citi, iar la aceasta contribuie și părinții, care, desigur, vor să devenim oameni frumoși.
Da, trebuie să citim, pentru noi, pentru a ne stimula creativitatea, pentru a putea avea o opinie despre orice subiect, pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă în jurul nostru și pentru a face mai bine toate lucrurile de pe listă. De acum înainte, nu mai da vina pe timp, pentru că el ne va deveni prieten! Începând de astăzi, ne facem timp să citim!
1. Împrumută/cumpără/downloadează mai multe cărți decât crezi că poți să citești
Te gândești că nu ai timp să citești foarte mult, dar vrei să-ți achiziționezi o carte nouă? Fie că împrumuți o carte de la bibliotecă, fie că îți place să cumperi cărți sau pur și simplu le downloadezi de pe internet, ai grijă să bifezi mai multe cărți decât crezi că poți să răsfoiești. Pentru că știi că trebuie să returnezi cărțile la bibliotecă, că ai cumpărat din ultimul salariu câteva cărți sau că ai în telefon sau pe e-book mai multe cărți downloadate, o să ai tendința de a citi și mai mult, mai ales că o să ai o paleta variată de alegeri.
2. Citește mai multe cărți deodată
Sunt persoane care vor să citească o singură carte și abia după ce o termină de citit, aleg o alta. Psihologii spun că este mult mai bine să citim mai multe cărți deodată, în funcție de momentul zilei: sunt cărți pe care le poți citi când îți bei cafeaua dimineața, în drum spre muncă sau cărți pe care ar trebui să le citim înainte să adormim.
3. Stabilește un număr de pagini pe zi
Ne putem motiva pe noi înșine să citim cât mai mult, stabilindu-ne o limită pentru fiecare zi. De exemplu, poți să citești 5o de pagini în fiecare seară, înainte de culcare. Cu timpul, vei vedea că ai citit mai mult decât ți-ai propus și că deja te pregătești să citești o nouă carte. Îți poți stabili și numărul de cărți pe care vrei să le citești pe an. Ca să te poți stimula pe tine însuți, setează o limită cu câteva cărți în plus față de câte crezi că poți citi într-un an. O să fii surprins de cât de mult poți să citești în 12 luni!
4. Citește ce îți place și ce te interesează
Citește pentru tine, pentru propria plăcere și educație. Nu te forța să citești ceva ce nu îți place sau vreo carte recomandată ca fiind foarte bună, dar cu care tu nu te identifici. Dacă ai o carte care te interesează și care te încântă, o să îți faci timp să citești.
5. Învață să citești repede
Este simplu: dacă vrei să citești mai mult într-un timp foarte scurt, poți să fii propriul profesor și să înveți să citești mai repede: poți să grupezi cuvintele sau poți să îți obișnuiești ochii să se miște mai repede și astfel să-ți mărești câmpul vizual. Încearcă și tu!
6. Setează-ți regula de a citi dimineața sau înainte să adormi
Este foarte important să ne relaxam înainte de a adormi. Pentru aceasta, alege-ți o carte preferată și răsfoiește-o până când consideri că ar trebui să închei ziua. Mergând pe aceeași idee, poți să citești și dimineața câteva pagini din cartea ta sau chiar în pauza de masă de la prânz.
7. Înlocuiește TV-ul cu cărțile
Aceasta este cea mai bună metodă de a-ți face timp pentru citit. Îți poți răsfoi cartea jumatate de oră, în defavoarea celor 30 de minute pe care le petreci în fața televizorului.
Citeste mai departe aici.