Cum și-au transformat doi clujeni gospodăria într-un muzeu viu: ”Trebuie să fii mândru și când ai costumul național pe tine”

Iubirea de țară e sfântă pentru doi soți din județul Cluj. Aceștia și-au trasformat gospodăria într-un adevărat muzeu, pe care oricine este invitat să îl viziteze. Spre deosebire de alte locuri însă, la Poarta de su’ Feleac, turiștii se pot așeza la masă cu gazdele, pot atinge exponatele și pot proba costumele populare. Și, odată ce părăsesc muzeul, apreciază mai mult obiceiurile și tradițiile românești.

Soții Căpușan spun că, prin muzeul amenajat în gospodăria lor, vor să îi apropie de vizitatori de tradițiile românești. Misiunea lor este una ușoară, deoarece vorbesc despre România cum puțin o fac. ”Trebuie să fii mândru și în momentul în care ții o cămașă pe tine, o ie sau un pantalon din costumul național, te schimbă, ești alt om. Ești mai responsabil de tot ce au lăsat strămoșii noștri moștenire”, spune Gheorghe Căpușan.

La început, Gheorghe și Rodica au vrut să amenajeze un atelier de tinichigerie. Ulterior planul lor s-a schimbat și au deschis un adevărat muzeu viu. ”Muzeu viu pentru tocmai faptul că poți să atingi exponatele, poți să le îmbraci, poți să îți faci un program, dai un telefon cu 2, 3 zile înainte ca să poți sta cu noi în familie, să facă nevasta mea ceva-n cuptor”, explică bărbatul conceptul care stă în spatele pasiunii sale.

Cei doi soți trăiesc chiar printre exponate, mânâncă din farfurii vechi, iar la sărbători îmbracă costumele populare. Experiența lor o împărtășesc și celor mai tineri, iar cei care le trec pragul pot țese la război și, în cazul în care li se face foame, sunt poftiți la masă.

”Le pregătesc sarmale cu păsat, după aceea ciorbe, tocănițe de cartofi cu carne de ieduț, de miel, supă de găină dacă chiar doresc, numai că trebuie să ne anunțe înainte cu o zi. Facem și plăcinte, vărzări, palanețe cu brânză”, enumeră doamna Rodica meniul tradițional.

Iar cei care au călcat pragul muzeului spun că au trăit o experiență unică. ”Te simți mândru și îmi vin în minte cuvintele poate prăfuite ”Cine nu își iubește tradiția, nu își iubește istoria, și cine nu își iubește istoria nu își iubește viitorul””, spune unul dintre vizitatori.

Citeste mai departe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.