Contraceptivele hormonale orale – 60 de ani de minciuni

Sursa: Infoalternative.over-blog, 11 septembrie 2013. Prezentarea catorva idei din cartea „La pilule contraceptive. Dangers, alternatives” („Pilula contraceptiva – pericole, alternative”), co-autori: prof. Henri Joyeux și Dominique Vialard.

Acest volum prezinta istoria pilulei, toate minciunile și disimularile oferite femeilor, de la apariția ei pana in prezent.

Deja in 1963, cand a aparut pilula hormonala in farmaciile franceze, revista Science et vie ridica problema posibilelor pericole ale sale, fara a oferi insa un raspuns.

Cinci ani mai tarziu, in tumultul perioadei mai 1968, s-a profitat de dorința de „libertate sexuala” a tinerilor, in general, și in special a femeilor. Aceeași revista, repeta apoi, un pic mai clar, citandu-l pe dr. Jean de Grouchy, care se baza pe un studiu canadian, ca „implicațiile sunt de o gravitate excepționala”.

Un deceniu mai tarziu, in 1977, un farmacolog, Gideon Seaman, publica Women and the Crisis in Sex Hormones (Femeile și criza hormonilor sexuali), lucrare in care avertiza femeile impotriva hormonilor sintetici. Tradusa in limba franceza, in 1984, cartea nu va circula decat pe sub mana. Alte avertismente n-au facut decat sa impinga in fața vanzarea gratuita a pilulei. In acest moment, industria farmaceutica pregatește tacit contra-atacurile sale. Mai exact, incepand cu 31 martie 2013, minorele pot solicita gratuit contraceptive (pilule de generația intai și a doua), implant hormonal și sterilet, dar nu și prezervative pentru barbați și femei, inel vaginal, diafragma sau plasturi hormonali. Avortul este rambursat in Franța 100% pentru toate femeile (13,5 milioane de euro costa avorturile decontate de statul francez!)

In 2013, potrivit lui Joyeux și Vialard, 50% dintre femeile de varsta reproductiva luau pilula in Franța, aproximativ 5 milioane de femei. In Franța se vand 41 de cutii de pilule contraceptive in fiecare minut!

Cum se face ca s-a ajuns la o astfel de „manie” pentru un produs despre care se știe de mai multa vreme ca are riscuri serioase. Mai exact, inca din anii 1930, se cunoaște ca estrogenul dat in mod experimental la iepuri și șobolani le cauza acestora cancer de san, favorizand proliferarea celulelor bolnave.

De la inceputul anilor 1940, s-au facut zeci de studii pentru a se incerca sa se identifice rolul estrogenilor in dezvoltarea cancerului. Acesta este și motivul pentru care la inceput s-a evitat folosirea estrogenului in pilula, utilizandu-se doar progesteronul.

De la inceputul comercializarii pilulei, atitudinea fața aceasta nu a fost cea care ar fi trebuit (ca fața de un medicament care sa fie administrat cu precauție), dar cum pentru prima data s-a pus la punct un produs farmaceutic pentru oameni sanatoși, s-a deschis o piața uriașa la nivel mondial. De aici și tacerea industriei farmaceutice asupra efectelor reale, tacere cu atat mai mult acceptata, daca luam in calcul ca ideea inițiala a fost laudata.

In 1962, peste un an și ceva de la introducerea pe piața a contraceptivului Enovid, Compania „Searle” s-a trezit cu 132 de dosare de cazuri de trombo-embolism, inclusiv 11 decese.

Pentru a explica introducerea masiva a pilulei, in 1968, a existat, ca și in multe alte domenii, influența anumitor „experți”, aflați sub influența lobby-urilor farmaceutice puternice ce acționau in serviciile de stat.

Pentru a avea o mica idee despre puterea unei companii ca Bayer (lider in domeniul fabricarii de pilule, ca și in cazul organismelor modificate genetic (OMG) in Europa), trebuie sa ne dam seama ca cifra sa de afaceri totala este aproape echivalenta cu bugetul militar al Franței, inclusiv disuasiunea nucleara. Cine ar putea rezista unui astfel de tavalug?

Citeste mai departe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.