Vlad, tot discursul tau este logic corect, ai o imagine cat se poate de rationala si determinista a realitatii care ne inconjoara.
La tine, si cred ca la cei mai multi oameni in ziua de astazi, totul se bazeaza pe relatii gen if-then, pe cauze si consecinte. Daca esti badaran cu mine, sunt si eu badaran cu tine. Nu ma respecti, nu pot sa te respect. Si invers. Esti bun cu mine, sunt bun cu tine. Ma intelegi – te accept, nu ma intelegi – esti un potential dusman. Ai absoluta dreptate, asa functioneaza lumea in care traim.
Dar fix aceasta ratiune si logica, nu ne ajuta nicicum, in Romania de astazi. Nu suntem fericiti, nu suntem multumiti de nimic, nu avem incredere in nimic.
Pentru ca realitatea care ne inconjoara, nu ne determina, nu ne motiveaza nicicum sa fim mai buni, sa avem respect si intelegere unul fata de celalalt. Dimpotriva, ne determina sa fim egoisti, agresivi, miserupisti, nemultumiti, iritati, etc… Fiecare cetatean al acestei tari, se simte neindreptatit, furat, jignit, umilit si proiecteaza aceste sentimente asupra celorlalti din jur. In special asupra celor care simt si gandesc altfel decat ei. Sau cred ca sunt asa.
Starea de spirit in Romania (si tot mai mult in lume), este consecinta acestei lumi decadente spiritual, acestei realitati materiale, cauzal-deterministe, lume care se invarte in jurul ei neputincioasa, incapabila sa iasa din cercul vicios in care se afla.
De multe ori am trait acest lucru aici pe blog. S-au scris articole rationale, mai mult sau mai putin atacatoare, la adresa celor care sunt altfel, de exemplu comunisti-nostalgici, care gandesc “gresit”, adica prost, si traiesc in alta lume, de mult trecuta si urata. Reactia celor care s-au simtit vizati, a fost pe masura: violenta, agresiva, irationala. “If-then”. Ma faci prost, te injur. Eu nu vreau sa te injur, dar tu m-ai provocat, tu ai inceput. Dupa care noi concluzionam superior, ca asa e romanu, prost, incapabil sa fie rational, sa inteleaga corect mesajul din articol.
Din pacate nu am facut nimic altceva, decat sa ne luam de cel pe care l-am vazut in oglinda. Pentru ca imaginea pe care o avem despre cei din jur, nu este nimic altceva decat reflectia propriei noastre fiinte.
Uitam din pacate ca suntem tot ceea ce gandim si simtim. Culorile, muzica, credintele, iubirea, gandurile, frica, ura, suntem noi. Este mintea noastra. Mintea este aspatiala, nu face parte din lumea spatio-temporala, cauzal-determinista, din care face parte organismul nostru, de exemplu. Mintea este o lume distincta, indeterminata, neconditionata, este dincolo de legile cauzal-deterministe, specifice lumii spatio-temporale, la care organismul nostru se raporteaza.
Problema este ca ne-am pierdut libertatea spirituala, specifica mintii noastre, lasandu-ne prinsi in capcana acestei lumi materiale, cauzale, spatio-temporale.
Iubirea, respectul, dorinta de bine, este in esenta libera, neconditionata. De aceea suntem capabili sa iubim cu adevarat (neconditionat), suntem in stare sa respectam oamenii, fara ca ei sa ne respecte pe noi. Suntem capabili sa facem bine, fara nici o explicatie, fara nici un motiv logic.
Ceea ce ne diferentiaza pe noi, oamenii, de oricare alta fiinta si entitate vie, este tocmai aceasta constiinta a noastra (in cazul romanilor, spiritul crestin), acest liber arbitru care poate interveni atunci cand lucrurile merg prost. Acesta este rolul mintii noastre, al liberului arbitru, al constiintei, al spiritului crestin, de a ne salva in vremuri grele, din situatii care aparent nu mai au nici o solutie rationala.
Ceea ce s-a intamplat la aceste alegeri, este cea mai buna dovada ca constiinta noastra, este un adevarat liber arbitru, care are capacitatea, de a schimba realitatea si mersul istoriei.
Oamenii in diaspora au avut un comportament irational, au actionat neconditionat, stand la coada ore intregi, suportand frigul, oboseala si umilinta, fara sa aibe nici cea mai mica siguranta, ca votul lor va conta, ca ei vor putea schimba rezultatul alegerilor. Dimpotriva. Toata lumea era sigura ca nu se va schimba nimic. Dar s-au incapatanat sa voteze. De ce? Pentru ca asa le-a dictat constiinta.
Constiinta celor din diaspora, a activat constiinta celor din tara. Prin intermediul mass-mediei, facebookului si online-ului.
Si Ciprian a votat cu constiinta. El era decis sa mearga sa-si anuleze votul. Asa cum a facuto in turul 1. In ultima clipa, constiinta l-a indemnat sa voteze cu binele. Insa pana si el a fost convins, ca Iohannis nu are nici o sansa. A spus intr-un email, ca e sigur, ca in final Ponta va castiga cu 52-48. Asa-i dicta ratiunea.
Citeste mai departe aici.