Chipul delicat al prieteniei în Biserică

„Există în Noul Testament o scriere numită Epistola către Filimon. E o scriere scurtă, o scrisoare de recomandare.
Sfântul Apostol Pavel i-a scris lui Onisim aşa, între altele: „Sufletele sfinţilor se odihnesc întru tine, frate” – sfinţii fiind credincioşii, creştinii. Deci eşti un om care aduci în jurul tău o bucurie, o odihnă. „Sufletele sfinţilor se odihnesc întru tine, frate”, atunci şi pe Onisim acesta pe care ţi-l trimit şi care a devenit sfânt între sfinţi, între creştini, ar trebui să-l odihneşti şi pe el, adică să nu-l mustri că a plecat, să nu-l cerţi, să nu-l pedepseşti, ci să-l primeşti şi să-l odihneşti şi pe el.
Acum urmează ceva frumos, neînchipuit de frumos, ca de la Dumnezeu, nu ca de la oameni. Zice Sfântul Apostol Pavel: „Ţi-l trimit pe el, chiar inima mea”. Ţi-l trimit pe el – ce-ţi trimit? – nu un om din exteriorul meu, ci inima mea. Ori inima mea, ori el, e acelaşi lucru. Şi acum urmează iar ceva frumos: „Primeşte-l pe el cum m-ai primi pe mine”.
E ceva neînchipuit de frumos şi poate nu-i frumos pentru cineva care citeşte întâi, şi poate nu-i aşa de frumos pentru cineva care citeşte la tinereţe, dar pentru cineva care a făcut o experienţă de o viaţă întreagă şi s-a sensibilizat pentru lucruri de felul acesta, e copleşitor de frumos. „Ţi-l trimit pe el, chiar inima mea. Primeşte-l pe el cum m-ai primi pe mine”. E extraordinar!” (Părintele Teofil Părăian, „Veniţi de luaţi bucurie. O sinteză a gândirii Părintelui Teofil în 750 de capete”, ediţia I, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2001)

Înțelegerea e importantă pentru că ne determină modul de raportare și, deci, de acțiune în viitor. Pentru a înțelege Biserica plecăm de la cîteva definiții proprii. Sunt însă și câteva definiții ale Bisericii despre sine însăși.
Vedem însă că există diferențe, suprapuneri și complementarități între cele 2 înțelegeri.
Vă invităm să le exploram împreună cu părinții Iustin Miron și Pantelimon Șușnea de la Mânăstirea Oașa,
JOI, 10 decembrie a.c., ora 18.30, în Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” din Timișoara,

la întâlnirea cu tema: BISERICA
O conferință din ciclul “Părintele Teofil în 5 puncte”

Te aşteptăm cu drag!
Liga Studenţilor din Timişoara

Citeste mai departe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.