Ce efect devastator are asupra creierului combinația alcool-tutun

Cercetătorii de la University College London au descoperit că fumătorii care consumă alcool în mod excesiv au un declin cognitiv cu 36% mai rapid decât nefumătorii care consumă cu moderație băuturile alcoolice.

Oamenii de ştiinţă au examinat 6.473 de adulți (4.635 de bărbați și 1.838 de femei), cu vârsta între 45 și 69 de ani, în decursul unei perioade de 10 ani. Toți participanții au fost întrebați de consumul lor de țigări și de alcool, iar funcțiile lor cognitive (incluzând raționamentul verbal și matematic, memoria verbală de scurtă durată și fluența verbală) au fost analizate de trei ori în decursul celor 10 ani.

„Cercetarea noastră arată că declinul cognitiv a fost cu 36% mai rapid în cazul persoanelor care au raportat fumatul și consumul de alcool peste limitele recomandate (14 unități pe săptămână pentru femei, 21 de unități pe săptămână pentru bărbați). Atunci când am analizat persoanele care erau fumătoare și consumau mult alcool, am descoperit că pentru fiecare 10 ani, ei își îmbătrâneau creierul cu echivalentul a 12 ani”, a spuns dr. Gareth Hagger-Johnson, cercetător coordonator.

Citeste mai departe aici.
Sursa articolului www.doctorulzilei.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.