Articol scris de Teona Romanescu
În general, să te automotivezi pare ușor. Nimic mai fals. Tot în general, oamenii sunt interesați de rezultatele acțiunilor tale, iar felul în care le-ai obținut este ignorat. Acest lucru poate fi, într-adevăr, foarte demotivant . Automotivația este un adevărat puzzle. Sunt multe elemente importante care ajută la completarea acestei stări atât de trecătoare uneori.
Întrebarea care apare aici, de cele mai multe ori, este următoarea: “cum să îmi păstrez automotivația chiar și atunci când sunt departe de scopul pe care mi l-am stabilit?” . Da, bine zis – este foarte important să ne stabilim un scop. Toți oamenii își doresc câte ceva, însă puțini reușesc să identifice acel ceva ca mai apoi acțiunile lor să fie îndreptate către reușită.
Automotivația tinde să crească odată cu îmbunătățirea stării de spirit și scade atunci când își fac apariția gândurile negative. De asemenea, reușitele de zi cu zi ne fac să ne păstrăm optimismul, la fel cum o zi ploioasă “ajută” la răcirea relației fiecăruia dintre noi cu sinele.
Cele mai importante piese ale unui puzzle care formează automotivația sunt încrederea în sine, existența unui scop palpabil și autoevaluarea.
Încrederea oferă curaj și ajută la asumarea riscurilor și, totodată, a responsabilităților, deoarece cu toții știm că nu întotdeauna ne ies lucrurile exact așa cum vrem. Teama de eșec distruge foarte multe idei bune și îndrăznețe, dar care rămân la stadiul de idei din varii motive neîntemeiate de multe ori. Așadar, încrederea în sine se construiește departe de frică.
În același timp, este foarte important să ne păstrăm o doză de realism și să ne setăm un scop palpabil. De obicei, tinerii vor să facă lucruri mărețe într-un timp foarte scurt. Excepții sunt în toate domeniile, însă pentru toți ceilalți există măsură. Nu îți vei seta ca obiectiv atingerea poziției de CEO al companiei în care de abia te-ai angajat pentru următoarele 6 luni pentru că acest lucru nu o să se întâmple, iar daca tu chiar crezi asta, poți fi foarte dezamăgit.
A avea un scop realist nu înseamnă să te subapreciezi, ci înseamnă că ești capabil să te autoevaluezi corect și nu te hrănești cu speranțe false. După cum am menționat, a treia piesă este autoevaluarea. În momentul în care știi la ce nivel te situezi, automat ai în minte imaginea ta de peste trei sau cinci ani și poți să pornești planul dezvoltării tale cu toate elementele necesare care te ajută să ajungi “acolo”.
Motivele pentru care oamenii își doresc succesul sunt diferite de la o persoană la alta, iar de multe ori neștiute de mulți, însă automotivația se educă și, cel mai important, face diferența.
Secretul este să accepți zilele mai puțin bune și să nu te abați de la drum chiar dacă ai avut câteva momente mai puțin productive. Nimeni nu este perfect, deci ideea conform căreia toate zilele sunt productive este o poveste frumoasă, însă în realitate nu se aplică.
Asta nu înseamnă că în acele momente luăm toată motivația și o aruncăm la coșul de gunoi. Nu, asta înseamnă că suntem oameni și cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne imaginăm pe noi atingând succesul așa cum și-l imaginează fiecare și să fim conștienți de faptul că planul nostru merge mai departe. O zi în care ai parcurs numai o jumătate de pas este tot o zi câștigată!
Desigur, există tot felul de trucuri care ne ajută într-o zi stresantă: căștile în care se aude muzica preferată, o pauză de cafea bine meritată sau un râs sănătos alături de colegi pot alunga o stare neplăcută.
Așadar, nu te panica! Automotivația scoate la iveală hărnicia și energia noastră atunci când ne simțim obosiți.
Un succes nu e musai să fie unul răsunător pentru a fi considerat astfel. Oprește-te puțin și gandește-te: care e ultimul lucru de care ai fost mândru? Poate vei observa cum un articol scris bine sau un feedback pozitiv pot fi considerate reușite. Toate acestea au un cuvânt de spus în dezvoltarea ta ca profesionist, iar în timp acest lucru se va vedea.
Pe final, o ultimă învățătură pe care mi-am asumat-o a fost cu siguranță capacitatea de a aprecia succesul persoanei de lângă mine, fără să mă simt amenințată de aceasta.
Încearcă și tu și vei observa niște schimbări în bine!
Sursa articolului aici.