Fara indoiala, prostitutia este sclavia vremurilor moderne. Din pacate, importanta organizatie Amnesty International se afla de partea gresita a istoriei, avand in vedere solicitarea sa recenta de legalizare a acestei practici.
Prostitutia e o practica imorala care injoseste femeile si barbatii. Ca atare nu poate fi un „drept al omului”, in sensul in care legislatia internationala defineste acest termen. Ceea ce nu impiedica Amnesty International sa o promoveze cu zel. Intre 7 si 11 august, notoria organizatie internationala si-a tinut la Dublin reuniunea internationala in cursul careia a adoptat o rezolutie solicitand statelor lumii sa legifereze “dezincriminarea muncii sexuale” – “sex work”, un eufemism pentru prostitutie.
Pozitiile Amnesty International privind prostitutia accentueaza transformarea intr-o organizatie care promoveaza practici imorale si daunatoare. Pina astazi, insa, nu am dedicat un comentariu special exceselor si abuzurilor in care Amnesty insista. Oricum, criteriile folosite de board-ul organizatiei pentru evaluarea gradului de libertate al tarilor lumii devin tot mai bizare de la an la an. AI promoveaza avortul, „casatoriile” homosexuale si dezincriminarea relatiilor homosexuale. Dupa legalizarea „casatoriilor” unisex in Irlanda in mai, Amnesty a lansat o propunere de legalizare a avortului prin intermediul unui raport de peste 100 de pagini. Iar acum, promoveaza prostitutia ca o forma de expresie a “libertatii sexuale”.
Amnesty International nu mai este ce a fost cu decenii in urma, cind inca isi avea rostul iar obiectivele sale erau bine definite si apolitice. Acum, insa, sunt difuze si partinitoare. Amnesty a fost fondata pentru monitorizarea si promovarea la nivel international a drepturilor fundamentale ale omului, asa cum ele sunt inscrise in Declaratia Universala a Drepturilor Omului (1948). Rapoartele anuale erau primite cu mult respect de alte organizatii internationale si guverne, care considerau ca Amnesty detinea o importanta expertiza in domeniul drepturilor omului, iar informatiile furnizate erau larg acceptate. Intre timp, Amnesty si-a mutat centrul de interes, pentru a-si justifica bugetul urias. In ultimele decenii, abuzurile asupra drepturilor omului au cunoscut o descrestere semnificativa la nivel global, cauzata de prabusirea comunismului in Europa de Est si Uniunea Sovietica, colapsul dictaturilor militare din America de Sud, eliminarea segregatiei rasiale in Africa de Sud (sistemul de apartheid), sfarsitul dictaturilor Europei Mediteraneene (Spania si Portugalia), prabusirea sistemului colonial si globalizarea. Au fost si alti factori, dar se poate spune ca, in general, situatia drepturilor omului la nivel global s-a imbunatatit. In ultimele decenii, se observa incalcari ale drepturilor omului mai degraba din partea unor grupuri private decat a statelor si guvernelor. Exemple evidente in acest sens sunt traficul de fiinte umane si globalizarea practicilor imorale, cum ar fi prostitutia – sclavia moderna.
Citeste mai departe aici.