Am aflat!

Am aflat!

Nu întotdeauna am ales bine, nu întotdeauna am fost liber să aleg. Am încurcat drumurile, căile, cărările. M-am uitat, am văzut şi am priceput. Dar drumu-i lung şi împlinirea-i departe. Ca să mă pot aduna, a trebuit întâi să mă risipesc. Acum ştiu cine sunt. (Grigore Leşe)
"Fără Hristos viaţa fiecăruia dintre noi e o crimă perfectă"
65 de ani de la „Fenomenul Piteşti”. Seara porţilor deschise la fostul penitenciar comunist

65 de ani de la „Fenomenul Piteşti”. Seara porţilor deschise la fostul penitenciar comunist

Ziua Sfântului Nicolae, prilej de daruri şi voie bună, a trezit amintiri dureroase pentru unii dintre noi. S-au împlinit 65 de ani de la începutul acţiunii de reeducare prin tortură cunoscută ca „Fenomenul Piteşti”, după numele fostului penitenciar pentru deţinuţii politic. Pentru a păstra viu în memorie acest moment, Fundaţia Sfinţii Închisorilor a organizat o seară a porţilor deschise în perimetrul fostului loc de detenţie.

Localnicii din Piteşti dar şi turiştii au avut prilejul să treacă pragul închisorii şi să afle detalii despre prigoana comunistă chiar de la supravieţuitorii acelei perioade negre din istoria României.

Printre manifestări s-a numărat şi proiecţia documentarului ,”Demascarea”, o peliculă axată pe mărturiile celor care au fost închişi aici.

Experimentul Piteşti a însemnat reeducarea prin tortură a unui număr de studenţi de elită români, majoritatea membri ai unor grupări interzise de comunişti. Toţi cei care intrau la reeducare puteau scăpa de persecuţii doar dacă se lepădau de convingerile şi ideile politice şi religioase şi, în cele din urmă, acceptau să le fie alterată personalitatea până la obedienţă totală.

Conform estimărilor, între 1000 şi 5000 de deţinuţi au fost victime ale fenomenului Piteşti.

Sursa articolului aici.Comentarii prin Facebook

Nici un mesaj.

Scrie un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook